Lävistyksen hoito
Tärkeintä lävistyksen hoidossa on pitää se puhtaana, kuitenkaan ylipuhdistamatta sitä. Pidä likaiset sormet, vaatteet, korut, hiukset ja muut asiat, joiden kautta lika/bakteerit kulkevat lävistykseen, pois sen lähettyviltä. Näin pidät lävistyksen puhtaana ärsyttämättä sitä liiallisella desinfioimisella ja huuhtelulla. Muista myös normaali hygienia. Yleiskunto on toinen tärkeä seikka parantumisessa. Keho tarvitsee energiaa haavojen korjaukseen, jonka saat parhaiten terveellisestä ruuasta, mahdollisimman stressittömästä elämästä ja kunnollisista yöunista. Sinkki- ja monivitamiinivalmisteet ovat hyvä lisäapu.
Lävistyksen hoitoon riittää normaalisti runsaalla lämpimällä vedellä huuhtelu n. 5 min. 2 kertaa päivässä. Huulilävistysten kanssa kannattaa suu purskutella puhtaaksi aina ruokailun jälkeen. Pidempään parantuvien kuten rusto-, nänni- ja napalävistysten yms. kanssa puhdistukseen on hyvä käyttää keittosuolaliuosta esim. Neilmed tai Easypiercing n. 3-4 kertaa päivässä ja pestä ne lämpimällä vedellä vain suihkun yhteydessä. Paranemisen aikana lävistyksestä vuotaa yleensä vaalean kellertävää kudosnestettä, joka ei ole mätää. Puhdista kudosneste hellästi pois esim. kostealla talouspaperilla tai pumpulipuikolla huuhtelun jälkeen, varo kuitenkin pumpulipuikoista irtoavien irtokarvojen pääsyä lävistykseen. Muista pestä kädet ennen jokaista puhdistusta.
Lävistyksen puhdistamiseen voi käyttää myös kuumavesihaudetta, joka tapahtuu näin: Keitä vettä. Tarkista, että se on kuumaa, mutta ei polttavaa ja laita se PUHTAASEEN kuppiin, kuppi lävistyksen päälle ja makuulle tai asentoon, jossa liuos pysyy kupissa. Liuota lävistystä 10-15 minuutin ajan, poista ulos tullut kudosneste ja kuivaa. Liottamisessa voit käyttää myös veteen kostutettua sidetaitosta tai talouspaperia.
On normaalia, että lävistyksen ottamisen jälkeen saattaa ilmetä särkyä, turvotusta, mustelmia ja/tai pientä verenvuotoa. Mahdolliset oireet lakkaavat yleensä muutaman viikon kuluessa lävistyksen asetuttua. Särkyyn ja turvotukseen voi käyttää ibuprofeiinivalmisteita kuten Burana. Jos korussasi on ruuvattavat pallot, (esim. tappi) tarkkaile, etteivät ne löysty ja tarpeen tullen kiristä niitä. Kiristys tapahtuu kiertämällä myötäpäivään, avaus vastapäivään. Muista aina puhtaat kädet.
Vältä näitä paranemisen aikana:
Lävistyksen päällä nukkuminen. Varsinkin rustolävistyksissä usein ratkaiseva tekijä parantumisen kannalta. Kun lävistys puristuu tyynyn/sängyn ja kehon väliin, koru vääntää haavaa yleensä johonkin suuntaan, jolloin paraneminen pitkittyy ja arpikudos- yms. pattien ilmestyminen on todennäköisempää. Sama pätee kuulokkeisiin, hattuihin yms.
Uiminen ja saunominen n. kuukauden ajan. Vesi ei ole koskaan niin puhdasta, kuin olla menemättä veteen. Varsinkin uimahallissa kloori on erittäin pahasta tuoreelle lävistykselle. Yleiset saunat ovat myös likaisia paikkoja, mutta jos välttämättä haluat käydä saunassa, älä koske lävistykseen siellä ollessasi ja pese se hyvin saunan jälkeen. Runsaan hikoilun jälkeen kannattaa pestä lävistys hyvin.
Meikkien, hiuslakkojen ja muiden ylimääräisten kemikaalien joutumista lävistyksen lähettyville tai lävistykseen. Lähes kaikissa kauneustuotteissa on aineita, jotka eivät tee hyvää tuoreelle haavalle. Myös hajustettujen saippuoiden ja shampoiden kanssa kannattaa olla tarkkana, varsinkin jos lävistys tuntuu parantuvan hitaasti tai sen kanssa on ongelmia. Yritä pestä hiukset niin, että shampoo valuu muualle kuin lävistykseen ja mahdollisesti vaihda saippuasi mietoon, hajusteettoman versioon.
Ihovoiteita ja haavavoiteita kuten Basibact ja Helosan. Ne tukkivat lävistysreiän, jolloin se ei pysty “hengittämään” ja kudosneste yms. kuona-aineet jäävät sinne jumiin. Lävistys on täysin eri asia kuin normaali haava, josta kudosneste ja lika pääsee poistumaan helposti.
Korun räplääminen. Likaisilla sormilla kuljetat lävistykseen bakteereja ja likaa, joka on helpoin tie saada se tulehtumaan. Ylimääräinen liikuttelu ärsyttää lävistystä ja hidastaa parantumista. Lävistyskoru ei parantuneessa lävistyksessäkään liiku yleensä täysin vapaasti.
Vahvoja desinfiointiaineita kuten Neo-Amisept. Useilla ihmisillä desinfiointiaineet kuivattavat ihoa, joka helpottaa korun uloskasvua. Jos erikoistilanteessa täytyy käyttää desinfiointiainetta niin käytä mietoa versiota kuten Asept tai Septidin, korkeintaan paristi päivässä eikä viikkoa pidempään.
Toisten ihmisten tai eläinten eritteiden (sylki, veri, ym.) ja karvojen pääsy lävistykseen. Ihmisten bakteerikannat eroavat toisistaan, jolloin eritteiden vaihdosta, jopa tutun partnerin kanssa, voi seurata tulehdus. Myös omien hiuksien kanssa kannattaa olla tarkkana, ne eivät kuulu haavan sisälle.
Älä myöskään peitä lävistystä esim. laastarilla paranemisaikana pitkiä aikoja. Lävistyksen ei ole hyvä hikoilla laastarin alla.
Korujen kanssa venkslaamista. Jos lävistys ei ole täysin parantunut niin korujen vaihtelu voi helposti saada haavan uudelleen auki ja/tai lävistyksen ärtymään. Jos uuden korun kanssa tulee ongelmia, vaihda heti aloituskoru takaisin lävistykseen.
Kuuntele omaa kehoasi!
Paraneminen on yksilöllistä, joillain se kestää pidempään kuin toisilla. Jatka puhdistamista kärsivällisesti niin kauan, kunnes lävistyksesi on täysin parantunut, jonka huomaat siitä kun se ei ärsyynny enää pienistä, eikä eritä kudosnestettä. Jos epäilet lävistyksesi olevan tulehtunut, älä poista korua, vaan ota yhteyttä lävistäjään. Älä koskaan poista korua turhaan, sillä parantunutkin lävistys voi umpeutua muutamassa minuutissa. Jos koru pitää vaihtaa tai poistaa väliaikaisesti, ota yhteys lävistäjääsi.
Kielilävistyksen hoito
Käytä kahdesti päivässä 1-2 viikon ajan keittosuolaliuosta (esim. NaCl 0,9%-huuhteluneste) tai alkoholitonta, antibakteerista suuvettä. Oral-B ja Corsodyl voivat olla liian vahvoja. Syö mieluummin keittoja ja pehmeitä ruokia ja huuhtele suu jokaisen ruokailukerran jälkeen raikkaalla vedellä. Runsas kylmän veden nauttiminen edistää muutenkin lävistyksen paranemista ja ehkäisee turvotusta. Iltaisin kannattaa juoda pari isoa lasillista vettä, jotta kieli ei turpoaisi niin paljoa yön aikana. Sinkki- ja monivitamiinivalmisteet, hyvä yleiskunto ja terveelliset elämäntavat edistävät paranemista. Särkyyn ja turvotukseen voi käyttää ibuprofeiinivalmisteita, kuten Burana. Tarkkaile, etteivät korun pallot löysty ja tarpeen tullen kiristä niitä, mutta vain puhtain sormin. Koru saattaa kerätä myös plakkia ja hammaskiveä, mikä kannattaa harjata pois hammasharjalla. Käytä uutta, puhdasta hammasharjaa parantumisaikana.
Vältä näitä ensimmäiset kaksi viikkoa:
Tupakanpoltto ja alkoholin käyttö. Tupakansavusta voi välittyä tuoreeseen haavaan epäpuhtauksia, joka voivat aiheuttaa huonolla tuurilla tulehduksen. Jos on pakko polttaa, yritä muistaa purskutella suu vedellä sen jälkeen. Alkoholi ohentaa verta ja alkuvaiheessa lävistys voi vuotaa runsaammin. Alkoholi myös ärsyttää tuoretta haavaa ja kieli voi pysyä pidempään kipeänä ja turvoksissa.
Suutelu ja suuseksi. Ihmisten bakteerikannat voivat erota omistasi, jopa tutun partnerin, jolloin eritteiden pääseminen haavaan voi aiheuttaa tulehduksen.
Turha puhuminen ja korulla leikkiminen. Kaikki ylimääräinen rasite hidastaa parantumista.
Hiili- ja sitrushappopitoiset juomat, mausteiset ruuat, sekä maitotuotteet. Hapot ja mausteet ärsyttävät lävistystä ja pitävät sen pidempään kipeänä. Maitotuotteet taas keräävät plakkia koruun, jossa bakteerien on mukava asua.
On normaalia, että lävistyksen ottamisen jälkeen saattaa ilmetä särkyä ja turvotusta niin kielessä kuin kaulan alueen imusolmukkeissa. Paranemisen aikana lävistyksestä saattaa vuotaa myös vaalean kellertävää kudosnestettä, joka ei ole mätää. Kieleen saattaa muodostua peitteitä, jotka voi, jos kieli ei ole liian kipeä, harjata pois hammasharjalla. Mahdolliset oireet lakkaavat muutaman viikon kuluessa.
Kun kielen turvotus on täysin laskenut (normaalisti 2-4 viikkoa), koru kannattaa vaihtaa lyhyempään. Tämä kuuluu meillä hintaan. Kielikoru tulisi vaihtaa uuteen noin vuoden välein hygieniasyistä etenkin jos koru näyttää pysyvästi likaiselta tai on naarmuuntunut.
Lisää tietoa lävistyksistä löytyy Sakarin omilta sivuilta www.wormz.org.