Milloin lävistys on parantunut?
Lävistyksen teon yhteydessä usein tulee puheeksi kuinka kauan lävistyksen paraneminen vie. Milloin sen kanssa uskaltaa olla normaalisti ja vaikka vaihtaa korua? Kestääkö siinä kuukausi vai neljä kuukautta? Avataan vähän asiaa.
Aloitetaan sillä, että määritellään mikä on parantunut lävistys. Lävistys ei ole parantunut silloin kun se ei enää ole arka. Se ei ole parantunut minkään tietyn ajan kuluttua. Se ei ole parantunut kun punoitus häviää. Lävistys on parantunut kun lävistysreiän lävitse on kasvanut ehjä “iho”, jossa ei ole reikiä eikä haavoja. Helpoin esimerkki on vuosia vanha korvareikä. Se näyttää kuuluvan korvaan ja olleen siinä aina. Iho kääntyy reiän sisään samanlaisena kuin ulkopuolellakin. Tässä vaiheessa lävistys on täysin parantunut.
Tälläisestä parantuneesta korvareiästä voi erittyä talia ja reikään voi kertyä kuollutta solukkoa, mutta verta tai kudosnestettä sieltä ei tule niin kauan kun se on ehjä. Verta ja kudosnestettä erittyy ainoastaan lävistyksestä, joka ei ole kunnossa tai parantunut. Eli jos lävistys erittää näitä, se ei ole parantunut. Sillä ei ole väliä onko se ollut viikon, kuukauden, kolme vuotta. Jos se erittää, siellä on haava.
Olisin rikas jos tilillä kilahtaisi aina kun joku sanoo “lävistys parani tosi nopeasti, ihan muutamassa viikossa, mutta ärtyi kun vaihdoin korun”. Tässä on yleensä kyse siitä väärinymmärryksestä, että lävistys on parantunut kun siihen ei enää satu ja punoitus on mennyt ohi. Lävistysreiän parantuminen sen koko matkalta ja uuden kudoksen kasvaminen vie kuitenkin aina kuukausia ja se voi myös ottaa takapakkia esimerkiksi jos lävistyskorua repäistään vahingossa. Esimerkiksi kun asiakas haluaa vaihtaa nenälävistykseen tapin tilalle renkaan, voi olla että lävistys on ollut pari kuukautta hyvässä kunnossa, mutta pari päivää ennen varattua vaihtoaikaa on iskenyt flunssa, ja lävistys ärtynyt uudestaan. Tässä tilanteessa lävistys ei ole enää parantunut, ja voi viedä aikaa kunnes se taas on. Sillä ei ole merkitystä onko lävistyspäivästä kulunut kaksi tai kolme kuukautta. Jos se ei voi hyvin niin se ei ole parantunut. Tai kunnossa. Tai kumpaakaan.
Parantumisaika on täysin yksilöllinen, eikä pelkästään anatomian, ihon, ynnä muiden erojen, vaan tuurin takia. Yllämainitut flunssat, nykäisyt, repäisyt, ja muut hankaluudet voivat lykätä parantumista tai käynnistää parantumisprosessin lähes alusta. Tämän takia kaverin lävistys voi parantua muutamassa kuukaudessa ja omassa kestää vuosi.
Jotta lävistys parantuisi kokonaan, hoito-ohjeita tulisi noudattaa koko parantumisajan. Tämä koskee rustolävistyksissä niiden päällä nukkumisen välttelyä, napalävistyksen kanssa kiristävien housujen käyttöä, kasvolävistyksen kohdalla varovaisuutta meikin käytössä. Hoito-ohjeet eivät ole tehty ainoastaan esimerkiksi kahdelle ensimmäiselle viikolle tai kuukaudelle, vaan koko parantumisajaksi. Joskus lävistys siis vaatii melkoista kärsivällisyyttä.
Toivottavasti tästä oli jotain apua. Lävistykset ovat joskus melko merkillisiä parantujia, ja jos sinulla on omasi kanssa ongelmaa niin laita rohkeasti viestiä tai tule käymään niin koitetaan saada se kuntoon!
- Sakari